Банкеръ Daily

Новини

НЕОБХОДИМА Е ПО-ГОЛЯМА БЪРЗИНА В РАЗСЛЕДВАНЕТО, СМЯТА ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР

Дознателският апарат в МВР не успя да укрепне, а прокуратурата все още не е осъзнала ролята си в разследването, този извод направи министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на дискусия, посветена на приложението на новия Наказателнопроцесуален кодекс. Според него, за да има ефективност в работата, са нужни равномерна натовареност на разследващите полицаи и по-голяма бързина на разследването.
Стъпка към решаването на тези проблеми е създаването в МВР на значителен капацитет от хора, които могат да събират фактите и без притежават юридическо образование. Министър Миков посочи, че това ще стане с промените в Закона за МВР. Практиката показа, че има случаи в които опитът е водещ, аргументира се той.
Според него, отговорността за бързото и качествено разследване трябва да бъде споделена с прокуратурата. В кратки срокове, това особено се отнася за големите градове, ще бъдат създадени работни места за районните прокурори в РПУ-тата. Михаил Миков съобщи, че с главния прокурор Борис Велчев са се договорили за провеждането на 2-месечни стажове на младшите прокурори в полицията и на младшите дознатели в прокуратурата. За да има удовлетворителни резултати и за обществото, е необходимо взаимодействието им на терена и точни критерии за юридическата работа по разследването, посочи министърът на вътрешните работи.
Той се обяви категорично срещу възможността районни прокурори да искат използването на СРС. Смятам, че това е незаконно и по сега действащия закон, каза Миков и добави, че ще бъде много упорит по този въпрос. Трябва да се ограничи безполезното и скъпо използване на СРС, защото с тях се доказват само тежки престъпления. Според него неприемлива е и практиката да има дежурни прокурори, които си стоят в къщи. Най-късно до третия час те трябва да са на местопрестъплението и да се произнесат дали задържаните да стоят в ареста 24 часа или тази мярка не е необходима за нуждите на наказателния процес, заяви министър Миков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във