Банкеръ Daily

Новини

НЕКСКОМ ЩЕ ИНВЕСТИРА 20 МЛН. ЕВРО ЗА НАЦИОНАЛНО ПОКРИТИЕ

До 2009 г. Некском планира инвестиции за над 20 милиона евро, за да постигне национално WiMAX покритие в България до девет месеца, заемане на минимум 10% от пазарите на фиксирани телефонни услуги и на широколентови услуги, както и въвеждане на мобилни WiMAX услуги (802.16e) в цялата страна.
През следващите девет месеца Некском планира да осигури национално покритие в България и да предложи търговски услугите във всички градове с население над 50 хил. души население, заяви изпълнителният директор на компанията Емил Николов. Следващите градове, които Некском ще покрие са: Варна, Благоевград, Сливен, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Русе, Ловеч, Плевен, Габрово, Кърджали, Хасково, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Казанлък, Кюстендил, Разлог, Сандански, Търговище, Разград, Добрич и Перник.
През октомври 2007 г. Некском - България отбелязва първата година от старта на WiMAX мрежата си в България. За тази една година Некском - България разви своята мрежа, като постигна покритие в над 10 града в страната и стартира търговски предлагането на WiMAX услуги в София, Банско, Бургас и в много морски и планински курорти.
Подготовката за изграждане на безжичната WiMAX мрежа на компанията започва в края на 2005 г. след спечелване на WiMAX лиценз в честотния обхват 3,5 GHz. През последните две години Некском инвестира в цялостно обновяване на своята IP мрежа за пренос на глас и в изграждането на собствена опорна мрежа за пренос на глас и данни, за да гарантира качеството и сигурността на предлаганите услуги. Компанията наскоро получи нов лиценз в обхвата 26 GHz, който служи основно за бързо и разходно-ефективно изграждане на опорна мрежа за връзка с базовите станции, предоставящи услугите по стандарта WiMAX и за изграждането на свързаност към клиенти с високи изисквания за скорост и капацитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във