Банкеръ Daily

Новини

НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНЕМ ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СОЦИАЛНА, ЗАЯВИ МАСЛАРОВА

В никакъв случай не бива да допуснем кризата – икономическа и финансова, да се превърне в социална, заяви министър Емилия Масларова при откриването на Годишната среща на главните секретари на икономическите и социалните съвети от страните членки на Европейския съюз. Според министър Масларова кризата ще бъде тест за Лисабонската стратегия, за възможността на Европа да се справи с проблемите в конкретната ситуация.
Пред участниците в срещата министър Масларова обясни, че България в този период на криза е в една относително добра ситуация с коефициент на заетост 62,5% и безработица 7,08% . Тя представи антикризисните мерки, приети от правителството и се спря по-подробно на някои програми от Националния план за действие по заетостта. Тя посочи, че по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” са предвидени средства за запазване на заетостта и за квалификация и преквалификация на работници.
В момента над 22 000 работници се трудят на 4-часов работен ден и освен заплатата, която получават от работодателите си, те получават и по 120 лева, осигурени от държавата. Предстои още 42 000 работници да преминат на намалено работно време, уточни министър Масларова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във