Банкеръ Daily

Новини

Не се очаква вдигане на акциза на цигарите в следващите четири години

През следващите четири години не очакваме да се вдига акцизът на цигарите, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на международен форум за противодействието на контрабандата на цигари.
Това е част от плана на правителството, поради който акцизът на цигарите бе увеличен през 2010 година. Целта е била акцизът да се увеличи в по-тежката от икономическа гледна точка предходна година, което в по-добри години, като 2011-а, ще окаже ефект върху инфлацията. Дянков добави, че страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация.
Според министъра обстоятелството, че до 2015 г. на страната ни няма да се налага да вдига акциза на цигарите ще подпомогне и борбата с контрабандата.
Другата основна причина на правителството за вдигане на акциза през 2010 г. била свързана със здравословното състояние на нацията. Според изследвания, които Дянков цитира за пръв път от няколко години през 2010 г., у нас се забелязва намаляване на пушачите с 4.3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във