Банкеръ Daily

Новини

Не по-рано от 15 април фрегатата Дръзки може да се включи в морската блокада на Либия

Не по-рано от 15 април фрегатата Дръзки може да се включи в операцията Обединен защитник на НАТО за налагане на въоръжено ембарго срещу Либия. Това заяви в кулоарите на парламента на 25 март военният министър Аню Ангелов. Въпреки, че подготовката за отплаване е стартирала още преди седмица, бойният ни кораб все още не е готов напълно, за излизане на мисия, уточни Ангелов.
Дори да бе напълно подготвен флагманът на родния ни флот не може се присъедини към многонационалната армада край бреговете на Либия преди да има разрешение на правителството. Очаква се през идната седмица Министерският съвет да даде зелена улица за включването на Дръзки в морската блокадата на арабската държава.
Страната ни няма да участва със самолети в установяването на забранената зона за полети над Либия, категоричен бе военният министър Ангелов. Причината е, че бойната ни авиация от години чака да бъде снабдена със системата свой-чужд, която позволява самолетите ни да бъдат разпознавани от радарните системи на НАТО, като съюзнически. Той като конкурсите за доставчици на технологията се мотаят вече трета година, изтребителите ни не могат да летят във въздушното пространство на НАТО, тъй като протовъздушните сили на Алианса ги засичат като вражески. Това бе и една от причините да отстъпим на Гърци и Турция въздушния патрул по южното крило на НАТО в зоната над нашата територия.
По линия на Европейския съюз България ще се включи в хуманитарната операция, като ще изпрати изпрати два медицински екипа от ВМА, каза още Ангелов.
В Същото време НАТО се включи частично в координацията на операция по осигуряване на забранената за полети зона над Либия. За кратък период от време тя ще се провежда съвместно със силите от коалицията на желаещите. Все още се обсъжда въпросът командването изцяло да премине под егидата на Алианса, уточни военният ни министър. Срещу подобен ход обаче остро се противопоставя Турция. От Анкара заплашиха, че ще наложат вето на всяко решени, което ще обвърже изцяло НАТО с военната операция в Либия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във