Банкеръ Daily

Новини

НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В НЕТЕН ДОНОР НА ЕС, ЗАЯВИ ОРЕШАРСИ

Усилията на администрацията през последните няколко месеца ще направят излишни всички хипотези за загуба на средства, каза министърът на финансите Пламен Орешарски в парламента в рамките на дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие към правителството. Очевидно е, че при каквото и да било бъдещо развитие, страната ни не може да се превърне в нетен донор на Европейския съюз, категоричен бе министър Орешарски и призова да не се спекулира с подобна теза.
Според него самият факт, че се отправя обвинение за нулево усвояване на средства по оперативните програми за 2007 г., показва дълбоко неразбиране на цялостната процедура и подготовка за усвояване на фондовете. Той припомни, че първият етап за стартиране на всички процедури е одобряването на националните програмни стратегически документи. Страната ни бе 11-ата държава в Европейския съюз с утвърдена Национална стратегическа референтна рамка, която бе подписана на 22 юни м. г., припомни той. По думите му, документът показва, че е налице ясна и структурирана система за координация и сътрудничество между администрацията и структурите на гражданското общество.
В периода септември-ноември 2007 г. бяха одобрени и всичките седем оперативни програми, които са сред първите 150 от общо 400 програми за целия Европейски съюз, заяви още министър Орешарски.
За 2007 г. постъпленията от ЕК възлизат на 1.98 млрд. лв. по оперативните и предприсъединителните програми, а вноската на страната ни по бюджета на Общността е 595 млн. лв. Нетният приток в полза на страната ни възлиза на 505 млн. лв., посочи финансовият министър. За настоящата година сумите до този момент възлизат общo на 1.297 млрд. лв. аванси по оперативните програми и плащания по предприсъединителните програми. Вноската ни до момента е 392 млн. лв., като се очаква се до края на годината да бъдат платени общо около 650 млн. лв., информира още министър Орешарски.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров отхвърли твърденията за бездействие по инициативата „Джереми”. По нея България ползва около 400 млн. лв. и около 200 млн. евро. Още през декември м. г. правителството е избрало да я реализира чрез по-сложния холдингов модел, тъй като той в по-голяма степен отговаря на интересите на България – при него и след 2013 г. средствата остават в страната ни. След няколко етапа на преговори по учредяването на холдинга, през есента на 2008 г. предстои финализирането им и подписването с Европейския инвестиционен фонд на всички документи – рамково и финансиращо споразумение, писмо за разходите и т. н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във