Банкеръ Weekly

Новини

Навални ще се кандидатира за президент на Русия

Харизматичният руски опозиционен лидер и блогър Алексей Навални обяви амбицийте си да се кандидатира за президент. Той е един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, а в момента е подсъдим за сделка, сключена с управата на провинциалния град Киров, където той е бил общински съветник през 2009 година. Ако бъде признат за виновен Навални може да получи присъда до 10 години затвор.


Той предполага, че най-вероятно ще бъде обвинен в незаконно присвояване. Блогърът заяви, че не се страхува от затвора. Поддръжниците му смятат, че процесът е политически изфабрикуван и не почива на реални доказателства.


Опозиционният лидер обеща, че ще вкара в затвора най-големите си опоненти, ако застане начело на държавата. Искам да бъда президент, заяви Навални пред телевизионния канал Дожд (дъжд) в четвъртък. Искам да променя живота в страна. Искам да променя начина, по който се управлява,каза още той пред медията.


Искам да направя нещата така, че всичките 140 милиона души, които живеят в тази страна, които имат нефт и газ, идващ от земята, да не живеят в бедност или мизерия, а да живеят нормално като в европейска държава, посочи още блогърът.


Не се съмнявам, че присъдата ще бъде виновен, каза още блогъра, коментирайки съдебния процес срещу него. Той отбеляза, че съгласно руското законодателство, дори условна присъда ще го дисквалифицира от надпреварата за президентския пост.


Алексей Навални стана известен по време на политическите протести през миналата година в Русия, когато на своя блог публикува разследване за корупция по високите етажи на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във