Банкеръ Daily

Новини

Насърчават иновациите за икономически растеж

Делян Добрев: Икономически растеж се постига с реформи


03 декември 2012


С три реализирани реформи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сме постигнали растеж и се надяваме да изпълним още две до края на този мандат. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на 7-мата годишна среща на бизнеса с правителството.


От месец май 2011 г. функционира Единен орган за управление на подземните богатства, който улеснява значително работата на бизнеса. Бяха наследени 1100 преписки и след 1 година и 3-4 месеца останаха само 100, по които все още работим. Чрез тази реформа създадохме заетост - в момента секторът представлява повече от 5% от БВП, в него работят над 30 000 души и с новите концесии ще се наемат минимум още 5000.


Според министър Добрев друга реформа, довела до растеж, е преструктурирането на оперативна програма Конкурентоспособност през май 2012 г. Оттогава досега са сключени 492 договора с малки и средни предприятия. Стойността на безвъзмездната помощ по тези договори е 700 млн. лева. Като се прибавят и инвестираните от самите фирми средства, това са допълнително 1 млрд. лв. за българската икономика за тези шест месеца, както и новоразкрити работни места. От май до края на ноември са разплатени повече средства към българските фирми от колкото за периода 2007 г. до април 2012 година.nbsp;


По думите на министър Добрев третата успешна реформа е преместването на ресор Туризъм в град Пловдив, което е доказателство за целенасочената политика на държавата. 90% от туристите у нас са концентрирани по Черноморието и зимните курорти, заяви Делян Добрев и посочи, че потенциалът на страната ни е в културно-историческия, СПА и селския туризъм. Според него има предпоставки да привлечем повече туристи от дестинации като Япония и Китай, които са пазар от 150 млн. души.


През следващата година благодарение на оперативна програма Конкурентоспособност в българските малки и средни предприятия ще бъдат инвестирани минимум 1.5 млрд. лева. Според министъра икономически ръст през следващата година ще се постигне и чрез привличането на повече инвестиции. Той припомни, че миналата седмица бяха приети промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Създали сме предпоставки за следващата година преките чуждестранни инвестиции да бъдат около 3 млрд. евро. и това е нашата цел, каза още Добрев.


Като други възможности за постигане на икономически растеж министърът сочи стимулирането на потреблението, подкрепа на българските фирми да изнасят за страни като Китай, Индия и Турция, както и насърчаването на иновациите.


Според Добре реформи трябва да бъдат направени в още две сфери - в държавните структури, които подкрепят експорта на българските предприятия, както и ясно дефиниране на структура, която да се занимава с иновациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във