Банкеръ Daily

Новини

Наша високотехнологична фирма ще изнася иновативна система за Япония

Българската високотехнологична компания bdquo;Волакомldquo; ще изнася иновативна система за Япония. Това стана ясно след проведена бизнес среща в Токио между мениджмънта на родното дружество и японската Daiichi Jitsuhyo Co (DJK), на която министърът на икономиката Делян Добрев подкрепи българската компания.


Добрев е японската столица за представяне на България като инвестиционна дестинация. Компанията DJK е дистрибутор на високотехнологични изделия в областите електроника и IT, пластмаси, автомобили и метали, лекарствени продукти, авиационна техника и индустриални машини.


Българската компания е разработила иновативна система за автоматично засичане и прогонване на птици от периметъра на пистите за кацане на летищата. Фирмата разполага с патент за технологията за 146 държави. Технологията вече e закупена за ползване на летище bdquo;John F Kennedyrdquo; в Ню Йорк и през месец март ще започне разполагането на апаратурата.


В Япония има 99 летища. На най-голямото от тях ndash; Ханеда, се случват над 260 инцидента с птици на година. Това от една страна заплашва сигурността на пътниците, а от друга ndash; нанася повреди по самолетите, които струват милиони евро и загуба на десетки летателни часове. DJK ще партнира на bdquo;Волакомldquo; за реализацията на иновативната технология в Япония. За да се задоволи търсенето от японския пазар, ще бъдат направени допълнителни инвестиции в нови мощности в размер на 70 млн. евро, стана ясно по време на срещата. Инвестицията ще разкрие 80 нови високоплатени работни места за български инженери и проектанти. Изнасянето на технологията за Япония ще реализира експорт от България в размер на десетки милиони евро на година. По думите на министър Добрев проектът на компанията ще получи сертификат клас А и тя ще се възползва от преференциалните условия по Закона за насърчаване на инвестициите. Тази високотехнологична иновация ще гарантира сигурност на самолетните писти за пътниците и ще спести милиони евро от принудителен престой за ремонт на самолети.


По-късно министър Делян Добрев представи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред японския зам.-министър на икономиката, търговията и индустрията Набухико Сасаки. Според министър Добрев японските компании, които изберат да развиват дейност в нашата страна ще останат конкурентноспособни. Приетите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, прозрачната бизнес среда и добрите отношения между двете правителства са мотив за инвестиране в България, подчерта Добрев. По думите на зам.-министър Сасаки след подписването на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Япония все повече фирми ще вземат решение да инвестират в България. Той изрази своята увереност, че на утрешния инвестиционен форум в Япония фирмите ще получат изчерпателна информация за условията за развиване на бизнес в България.


В рамките на посещението си в Токио министър Добрев се срещна и с председателя на японската бизнес федерация bdquo;Ниппон Кейданренrdquo; и на компанията bdquo;Сумитомо Кемикълrdquo; Хиросама Йонекура. В японската бизнес федерация членуват над 1300 водещи компании, 130 индустриални асоциации и 47 японски регионални икономически организации. По време на срещата Йонекура потвърди интереса си към развитие на бизнес в България и по-специално към възможностите за използване на пристанище Бургас и река Дунав за транспортен коридор. По думите на Йонекура нашата страна има ключова роля за развитие на бизнес с Югоизточна Европа, Русия, Турция и държавите от Близкия Изток. Добрев презентира перспективите България да даде на концесия свои пристанища и покани фирми от bdquo;Ниппон Кейданренldquo; да участват в този процес. Министър Добрев покани компании от японските организации да участват в технологичния парк в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във