Банкеръ Weekly

Новини

Наш прокурор напира към OLAF

Обвинителят от Софийска градска прокуратура (СГП) Станислав Стайков бе одобрен от Висшия съдебен съвет за участие в процедурата на Европейската комисия по избор на командировани експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Стайков кандидатства за вакантна позиция OLAF.D.1, уточниха от ВСС.

Кандидатурата на обвинителя бе обсъдена и приета от прокурорската колегия на правителството на съдебната власт, като Стайков бе единствения участник в процедурата. Ако той бъде одобрен и от Еврокомисията, ще започне работа в отдел D.1 в дирекция "Политики" на OLAF. Този отдел отговаря за разработването, договарянето и прилагането на политики и законодателни инициативи за борба с измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, която засяга бюджета на Европейския съюз.

Както е известно, след реорганизацията на службата от февруари 2012-а бяха ясно разграничени нейните две основни задачи - извършване на независими разследвания и изготвянето на политика. Три дирекции - А, В и С, работят основно по тези разследвания, а дирекция D изпълнява всички произтичащи от политиката отговорности на службата. За ресурсите на OLAF пък отговаря дирекция R.

След одобряването на Стайков, експерти от дирекция "Международна дейност и протокол" на ВСС ще предоставят документите му в дирекция "Човешки ресурси" в Министерството на външните работи, откъдето ще бъдат препратени към Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във