Банкеръ Daily

Новини

Наш евродепутат инспектира пристанището в Ротердам

Специална делегация на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент, ръководена от българския евродепутат от ЕНП и бъдещ член на Европейската сметна палата Илиана Иванова, направи проверка на дейността на пристанище Ротердам в Холандия. Бяха инспектирани администрацията, митническата служба, както и функционирането на различните технически средства, използвани за засичане на контрабандни стоки, трафик на хора и радиоактивни вещества. Евродепутатите се срещнаха също и с представители на тютюневия бизнес, които изказаха своята загриженост относно засилващата се фалшификация и контрабанда на тютюневи изделия в Холандия.


Направихме проверки в най-голямата пристанищна входна артерия в Европа. Причина за този одит бяха откритите от Европейската сметна палата (ЕСП) пропуски, засечени в митническите процедури на пристанището. Според доклада на ЕСП 31% процента от транзакциите от нефинансовата извадка за 2008 г. съдържат грешки. Това води до сериозни проблеми и възможно допускане на стоки без валидни документи до пазара на ЕС. Проверките, които направихме на място, установиха, че Холандия инвестира сериозни суми в митническия контрол със закупуване на много нови технически средства. За съжаление аз и моите колеги не получихме отговори на всички наши въпроси. Властите в Ротердам не представиха конкретна информация за постигнатите резултати в борбата с контрабандата и нелегалния внос, заяви Илиана Иванова след одита.


Българският евродепутат похвали холандските власти за постигнатия напредък на пристанището, но подчерта, че са необходими още усилия в посока подобряване на контрола. Иванова коментира и случаите на корупция сред работещите на пристанището. Корупционните практики не липсват и на пристанище Ротердам. Огромният поток от стоки предразполага за това и доказателство е разбитата през юли тази година мрежа за контрабанда на кокаин, в която са участвали и работещи на пристанището, подчерта евродепутатът.


Визитата в Ротердам завърши със среща с тютюневата индустрия в Холандия. Представителите на бизнеса споделиха притесненията си, свързани с липсата на достатъчно резултати в борбата с контрабандата на цигари в Ротердам. За нас това е само върхът на айсберга. Голяма част от нелегалния внос на цигари се извършва тук и след това се преразпределя към вътрешността на ЕС, но липсва оценка на постигнатите резултати от митническите власти, коментираха от асоциацията на тютюневата индустрия в Холандия.


Делегацията на Комисията по бюджетен контрол продължава с проверките на пристанище Антверпен, където Европейската сметна палата също констатира нередности със счетоводните системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във