Банкеръ Daily

Новини

Нарастват случаите на източване на банкови карти у нас

През последните две години тройно се е увеличили случаите на източени банкови карти у нас, отчитат от полицията. Издадените пластики вече са около 4 милиона, като тегленето на пари от банкомати превишава многократно директното плащане с карта и това крие повече рискове.


Сегашният летен сезон е поредният, в който полицията отчита бум на кражбите от ПОС терминали. Най-много са случаите по морските ни курорти, заради ежедневното теглене на пари от туристите.


Друга тревожна тенденция, която отчитат органите на реда е, че ако допреди година с картовите измами са се занимавали предимно групировки, сега това правят и отделни младежи с добри технически и компютърни познания.


Най-важното, което трябва да се прави, за да се избегне източването на карта, е да се прикрива с ръка въвеждането на ПИН кода, а най-добре е той често да се променя, съветват специалисти от МВР.


Лицата, ползващи често банкови карти да се включват в безплатната услуга SMS известяване, която дава възможност всеки един момент да бъдат информирани за всяка една транзакция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във