Банкеръ Daily

Новини

Наполовина са намалели сигналите за корупция на граничните пунктове

Наполовина са намалели сигналите за корупция на граничните контролно пропускателни пунктове КПП и за неправомерни действия при пътния контрол през летния сезон. Това сочат данни на след проверки на Дирекция bdquo;Инспекторатrdquo; към МВР


Предприетите мерки от 1 юли - 30 септември бяха насочени към недопускане на корупционно поведение от страна на служители на МВР при преминаване на туристите през ГКПП и при проверки за контрол и безопасност на движението.


Планираните акции са проведени по основните пътни артерии, свързващи пунктовете и по пътната мрежа на територията на областите Хасково, Пловдив, Пазарджик, София и София-град. Проверките са включвали контрол върху организацията на работата и анкети с пътници от чужди страни.


Общо 21 са получените сигнали за нарушения през посочения период ndash; 3 са свързани със служители на Гранична полиция, осъществяващи паспортно-визов контрол, 18 са катаджиите. Сравнителният анализ на данните сочи, че през същия период на проверки през миналата година сигналите са били 41 ,съответно 6 за гранични полицаи и 35 за служители, осъществявали пътен контрол и патрулно-постова дейност.


Изводите сочат намаляване с 49% на постъпилите сигнали с данни за корупция или неправомерни действия при пътния контрол.Същевременно са увеличени проверките и разговорите с чуждестранни граждани и те са три пъти повече в сравнение с миналия летен туристически сезон. В по-голямата си част пътниците и туристите са изразили одобрение от граничните проверки на ГКПП и за заявили, че не са били обект на необоснован контрол от страна на служители от пътната полиция.


Съвместните проверки на екипите ще продължат и през предстоящия зимен сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във