Банкеръ Weekly

Новини

Наполовина са готови промените в Закона за земеделските земи

Народното събрание гласува на първо четене в пакет два законопроекта, свързани с отдаването на земеделски земи под наем. Общият  доклад беше изготвен от  земеделска комисия в парламента, след като се разрази скандалът със собствениците на ниви, обработвани без съгласието им и омбудсманът Мая Манолова се зае с решаването на проблема.

Първоначално бяха внесени три проекта за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи  - от народните представители Йордан Апостолов ("Обединени патриоти"), Драгомир Стойнев (БСП) и Запрян Янков (ГЕРБ). Но проектът на социалистите, в който се предлага създаването на специален регистър на собствениците и ползвателите на земеделски земи, не получи в началото на октомври подкрепа от земеделската комисия.

Иначе в гласуваните предложения за промени се конкретизират въпроси за наемите на нивите, нотариалната заверка на договорите и пълномощните. По спорните въпроси са дадени параграфи в два варианта. Посочва се също така, че при търг за земи от държавния поземлен фонд и заплащането им с компенсаторни инструменти 40% от предложената цена ще се заплаща от спечелилия участник с парични средства. Сега в закона този дял е фиксиран на 20 на сто.

Срещу тази промяна имаше възражения от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти. В писмо до парламентарната земеделска комисия нейни представители изтъкнаха, че липсата на пари ще ограничи възможността на притежателите на компенсаторки да участват в търговете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във