Банкеръ Daily

Новини

НАП засне от въздуха скъпите имоти в Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево

От правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 е направен пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София по искане на Националната агенция за приходите, съобщиха от НАП.
Луксозни имоти в кварталите Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево са записани на лента, за да се изследва съответствието между имуществото и доходите на техните собственици. Преди да поискат видеозаснемане от въздуха, инспекторите на НАП са направили оглед на визуално скъпите имоти.
Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Освен това фактът, че имотът не е обявен води и до невъзможност да се установи по документи, че той съществува, за да се изследва имущественото състояние на неговия собственик, информират още от приходната агенция.
Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъдат предадени на Столична община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и имотите са надлежно декларирани.
Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им. В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения. По данни на НАП множество луксозни къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди. При строежа им фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене,
посочват от НАП.
На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще бъдат възложени ревизии. Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата, съобщават от НАП. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда, посочват от агенцията.
Нека да стане ясно, че за НАП не всеки собственик на луксозен имот е престъпник. Няма нищо лошо човек да разполага със скъпа къща. Единственото, което ни интересува, е тези хора да са декларирали реалните си доходи и да са платили данъците върху тях, казва по повод проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов

Facebook logo
Бъдете с нас и във