Банкеръ Daily

Новини

НАП: Справка за платените или дължими данъци може да се направи в Интернет

До края на годината всеки гражданин или представител на фирма ще може да провери чрез Интернет платените или дължими от него суми за данъци и осигуровки. Това съобщават от НАП.
Достъп до данъчната сметка ще бъде даден първо на регистрираните в звената за големи и средни данъкоплатци физически лица и търговски дружества. За да имат достъп до данните, желаещите трябва за заявят и получат персонален
идентификационен номер (ПИК) в някой от офисите на НАП. Кодът се издава, след като инспектор на приходната агенция провери самоличността на лицето и получи писмено потвърждение, че номерът ще бъде използван само лично.
Данъчно-осигурителната сметка съдържа подробна информация за всички дължими и платени данъци на физическите и юридически лица в България и до момента се е използвала само от служителите на НАП.
Осигуряването на свободен достъп до сметките улеснява данъкоплатците, но и дава възможност за бърза реакция при откриване на неточности и евентуални грешки, допълват още от НАП.
През 2010 г. в приходната агенция са били подадени над 40 милиона електронни документа. Софийска градска прокуратура (СГП) е изискала от НАП да представи резултатите от проверката на вицепремиера Цветан Цветанов, веднага след като тя приключи, посочват от НАП. СГП координира действията, извършвани в хода на проверката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във