Банкеръ Daily

Новини

НАП ЩЕ ПРОВЕРЯВА СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ

Анализът на резултатите от обмена на данни по VIES (система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС) показва, че има разминавания между данните, декларирани от българските търговци на стоки втора употреба (основно автомобили) и тези посочени в ДДС-декларациите на европейските им контрагенти. Това стана ясно по време на третата стратегическа сесия на ръководството на Националната агенция за приходите (НАП), която се проведе от 7 до 9 октомври в к. к. Боровец, съобщиха от НАП.
Разминаванията са свързани с това, че европейските фирми са декларирали пред данъчните си администрации вътреобщностна доставка, а българските търговци не са декларирали пред НАП вътреобщностно придобиване. Подобни разминавания са установени и при български фирми, които транспортират стоки от ЕС с цел извършване на работа и връщането им (т.нар. „ишлеме”).
Общият брой на установените разминавания между декларираните данни от българските търговци и европейските им контрагенти е 4 200. Най-голяма част от тях се дължат на технически грешки (68%), недекларирани вътрешнообщностни придобивания от българските фирми – 21% и вътрешнообщностни придобивания, при които не е спазен пет дневният срок за начисляване на ДДС чрез издаване на протокол – 11%. В резултат от установените разминавания, са извършени близо 3000 проверки и са стартирали около 300 ревизии на дружества, при които е установена разлика в данните, които те са подали към НАП и тези, които европейските им партньори са представили пред данъчните си администрации. По повод на разминаванията НАП е изпратила множество запитвания до данъчните администрации на страните членки на ЕС относно начисляването на ДДС в тази страни. Агенцията за приходите е изпратила и персонални писма до всички български фирми, който са допуснали грешки във VIES декларациите си.
От НАП предупреждават, че вносителите на употребявани автомобили и фирмите работещи на ишлеме с партньори от ЕС, ще бъдат проверявани периодично, заради повишения риск от ДДС злоупотреби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във