Банкеръ Daily

Новини

НАП проверява 240 заемодатели и получатели на заеми

Националната агенция за приходите започва данъчни проверки на 240 граждани в цялата страна заради разминаване на данните за заемите в данъчните им
декларации. Това съобщиха от пресцентърът на НАП.
Инспектираните са разделени на две групи - първата се състои от 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели. Втората категория проверявани се състои от други 120 граждани, които са посочили в данъчните си документи, че са получатели на заеми, но техните заемодатели не
са декларирали подобен факт или има разлика между обявеното от далия и получилия заема.
Проверки се правят, за да се установи укрит доход, оправдан с обявен в данъчната декларация заем. Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем.
Предвидената от закона санкция е 10 на сто от необявената сума, припомнят от НАП. В хода на проверките е възможно инспекторите да се насочат и към заемодатели на заемодателите, за да проучат произхода на средствата и дали сумите са надлежно декларирани, допълват още от приходното ведомство.
Данните от подадените до 2 май данъчни декларации сочат, че най-голямата отпусната сума от физическо лице под формата на заеми е 21 млн. лева. Най-големият получен заем през 2010 г. е за 13,3 млн. лева, показват данните от обработените данъчни формуляри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във