Банкеръ Daily

Новини

НАП прилага нова методика за проверка на укриване на обороти

Националната агенция за приходите прилага нова методика за проверка на укриване на обороти и за манипулиране на касови апарати, съобщават от пресцентъра на НАП.
Целта е едновременно да се проследи дали се отчитат реалните обороти на съответния обект и дали не се манипулира фискалното устройство с цел изчистване на част от отчетените приходи в края на работния ден, се посочва в съобщението.
При тези проверки данъчните власти правят контролна покупка от даден търговски обект, като не се легитимират веднага, а изчакват да мине известен период от време. След седмица-две заедно с касовата бележка за контролната покупка инспекторите отиват в магазина и проверяват дали съответната транзакция е отразена на контролната лента на касовия апарат. Според изискванията на законодателството копие на всяка отпечатана бележка се съхранява на контролна лента на съответно фискално устройство. Тоест, ако покупката на инспекторите от предишната седмица липсва, то това ще е сигурно доказателство, че касовият апарат е манипулиран и че част от оборотите,
отчетени през деня, се изтриват. В тези случаи проверката на търговския обект преминава в т. нар. постоянно наблюдение. Това е подход, при който данъчен служител се легитимира и присъства в търговския обект през целия работен ден в продължение на дни или седмици.
Досегашната практика на НАП показва, че в дните на наблюдение оборотите на търговците се увеличават от пет до сто пъти. Продължителното наблюдение дава право на НАП да докаже при ревизия, че отчетените в присъствието на инспектор обороти са реални и да се поиска плащането на данъци за укрити обороти в миналото.
След въвеждането на дистанционната връзка на всички касови апарати с НАП подобни възможности за изтриване на част от оборотите на търговските обекти ще бъдат сведени до минимум. Това е така, защото приходната агенция ще има достъп в реално време до касовите апарати на всички магазини.
Последните промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства въведоха изискване всички касови апарати да бъдат свързани дистанционно с НАП на три етапа. Срокът на първия етап - за търговците с течни горива, изтече на 1 януари. До 30 септември
2011 г. такава връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят всички регистрирани по Закона за ДДС дружества За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във