Банкеръ Daily

Новини

Намаляват партийните субсидии

Ще бъде спестен ресурс от намаляването на партийните субсидии. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов по време на семинара на управляващите в Боровец. Той, обаче отказа да прогнозира с колко ще бъдат орязани парите на партиите, тъй като това е тяхно решение.


По-рано по време на семинара стана ясно, че вероятно субсидиите ще бъдат намалени с десет на сто. Окончателното решение обаче ще бъде взето в пленарната зала във вторник.


Чобанов заяви още, че през януари ще може да постъпят първите проекти от фонда за растеж, в който ще има 500 млн. лева. На семинара са представени критериите за кандидатстване, като най-вероятно поне половината от фонда ще бъде за регионите. Към момента не се планира парите от него да бъдат използвани като съфинансиране по европроектите.


Предвижда се да създадем един междуведомствен съвет, в който ще участват министри и в който ще участва и председателят на Националното сдружение на общините от гледна точка на това да има прозрачност при вземането на решения. Няма да се създава структура към този съвет, ще се ползва капацитетът на секторните министерства.


Предвиждаме едни национални координатори в лицето на областните управители, в лицето на Националното сдружение на общините, които да могат да подават на практика тези проекти. Министерски съвет финално одобрява списъка от селектираните проекти. Предвиждаме създаване на публичен регистър, в който ще бъдат посочени кои проекти ще се финансират. Програмата ще бъде за повече от една година, което ще позволи да се финансират и проекти, които ще станат в рамките на една година, така и в рамките на две години, добави министър Чобанов.


Като буфер в Бюджет 2014 г. ще останат 160-те млн. лева, които ще влязат допълнително в хазната заради новата такса върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия, съобщи още министър Петър Чобанов. По-рано стана ясно, че при второто четене на бюджета ще бъде подкрепено предложението на bdquo;Атака с 20 % такса да бъдат обложени приходите на фотоволтаиците- и вятърните паркове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във