Банкеръ Daily

Новини

Наливат в НЕК още 15 млн. лева

До 14.7 млн. лева ще влязат в Министерството на икономиката и енергетиката заради постъпили допълнителни средства от продажба на квоти за емисии на парникови газове. Това решиха министрите на днешното правителствено заседание.


Парите ще отидат в затъналата в дългове bdquo;Националната електрическа компанияldquo;. Средствата ще трябва да компенсират част от разходите на държавното дружество нато обществен доставчик, произтичащи от задължения към обществото за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници. Разходите на НЕК са направени за закупуването на електрическа енергия от възобновяеми източници по регулирани преференциални цени, утвърден от министъра на икономиката и енергетиката.


Управляващите мотовират решението си с постигне на положителен ефект върху крайните цени на енергията за клиентите както на регулирания, така и на свободния пазар. От там допълват, че реализираните приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове се очаква да достигнат 236.2 млн. лева.


nbsp;


nbsp;Цветомира Личева

Facebook logo
Бъдете с нас и във