Банкеръ Daily

Новини

Налагаме вето за преговори на Македония за членство в ЕС

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македания на предстоящия в четвъртък Европейски съвет в Брюксел. Около това становище се обединиха днес президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, които обсъдиха темата по време на среща на bdquo;Дондуковrdquo; 2.


И двамата бяха категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.


Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и маркетинг-кампании, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. За да се постигне напредък в тази посока България предлага на Скопия двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г. , да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на историческите факти.


Бойко Борисов е запознал президента с решението на ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева за член на Конституционния съд. Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в Конституционния съд да влезе съдия, който не е с безупречна репутация. Бойко Борисов е информирал президента, че процедура за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.


По време на срещата президентът Росен Плевнелиев е запознал премиера с мотивите си да наложи вето върху Закона за инвестициите, които предстоят да бъдат публикувани до края на тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във