Банкеръ Weekly

Новини

Найденов: Ще защитаваме производителите на лавандула и рози пред ЕК

bdquo;България ще защитава интересите на своите производители на рози и лавандула пред Европейската комисияrdquo;. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство ndash; bdquo;Зелена седмица 2013rdquo; в Берлин. bdquo;Аз поемам ангажимент да търся среща с новия eврокомисаря по здравеопазване Тонио Борг, за да го запозная с нашата позицията, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продуктиldquo;, заяви още Найденов. Той поясни, че в защитата на родните производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване. Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.


България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения е общо 38 хиляди дка.


Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за ndash; Германия, Унгария, Франция,Китай, Австрия, Испания и Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във