Банкеръ Daily

Новини

Найденов: Проверяваме интернет търговията с храни

Българската агенция по безопасност на храните ще засили проверките на интернет търговията с храните. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в традиционната дискусия bdquo;Коледата безопаснаrdquo;. Той уточни, че продажбата на храни в глобалната мрежа може да става само в регистрирани обекти. Не могат да се предлагат домашно приготвени храни в интернет. Има случай на продажба на хранителни продукти в интернет, които са приготвени в домашни условия, обясни министърът.


Например са засичани случаи на търговия с пица. Предприемаме промяна в Закона за храните, където ще се регламентира интернет продажбата на храни, уточни изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов.


Вече е направено и предложение за изменение на закона за храните във връзка със злоупотребите в електронната търговия. То предвижда продажбата на храни по интернет да се извършва само от обекти за търговия с храни, регистрирани по реда на закона.


За извършване на тази дейност търговецът трябва да разполага с интернет страница, на която е е посочено името му, седалище и адрес на управление, адрес на обекта за търговия с храни и номер и дата на удостоверението за регистрация на обекта. Освен това трябва да има описание на видовете храни, с посочени цени и транспортните разходи.


Търговецът трябва писмено да уведоми Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождение на обекта, за да бъде включен в списък на търговците на храни по интернет.


Транспортните средства, с които ще се доставя храната до потребителите трябва да отговарят на изискванията за превоз на храни и да са регистрирани в ОДБХ.


Търговецът е длъжен да осигури спазването на всички изисквания за качество и безопасност на доставяните храни, предвиждат още предлаганите промени в закона.


Между търговеца и потребителя се сключва договор за продажба от разстояние по смисъла на чл. 48 от Закона за защита на потребителите, гласят още измененията в норматива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във