Банкеръ Weekly

Новини

Найденов: Премиерът поиска от мен и Дянков анализ на зърнения пазар

Премиерът Бойко Борисов възложи на мен и на вицепремиера Симеон Дянков да направим анализ на ситуацията на пазара на зърно. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриване на празника bdquo;Златна прасковаrdquo; в село Гавраилово. Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и утре ще докладват на министър-председателя.


Цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната стойност. Факторът за повишаване на хляба е цената на пшеницата и нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси, заяви Найденов. Той припомни, че на Консултативния съвет по зърното на 5 юни всички участници са заявили, че няма основания за поскъпване на хляба, а това не е било негов коментар. Това обаче беше преди да започне прибирането на новата реколта, а оттогава ситуацията се промени и затова във вторник отново ще свикам Консултативния съвет, заяви още министърът. В момента имаме рекордни цени на световните борси. Ние произвеждаме едва 1 на сто от световния добив на пшеница и не можем да сме фактор на този пазар, за да можем да влияем върху цените. През последните два дни има спад с 15 евро на борсите, но все още пазарът очаква реколтите в Русия и Казахстан, за да се успокои, добави Найденов.


На въпрос дали България смята да намали ДДС за хляба, както Румъния, министърът отговори, че ние не може да гледаме Румъния. Това е предложение на премиера им Виктор Понта, такова решение следва да се гласува с бюджета в края на годината, а не бива да забравяме, че през октомври в Румъния предстоят избори, посочи Найденов. Той добави, че в Румъния ДДС е повишен от 19 на 24 на сто, докато в България трайно е 20 на сто. Ние не вдигаме данъка, а същевременно подпомагаме земеделските производители повече от Румъния, добави още земеделският министър.


Реколтата от царевица в страната е застрашена, ако в близките дни не завали дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение, добави министърът. Той информира, че преди около седмица е приключило изплащането на субсидиите на говедовъдите, които са в размер на 10 млн. лв. и са извънредни, а на овцевъдите ще бъдат дадени още 5 млн. лв. Извънредните средства са, за да могат животновъдите да понесат по-леко поскъпването на царевицата и фуража, посочи Найденов. Той обмислял да се поиска от Европейската комисия субсидиите за глава добитък да бъдат изплатени по-ранно. bdquo;Те трябва да бъдат изплатени до 1 декември, но ще поискаме това да се случи още през октомври. В момента парите са налични, но по регламента плащанията трябва да бъдат извършени на 1 декемвриrdquo;, каза още земеделският министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във