Банкеръ Daily

Новини

Найденов не подкрепя въвеждане на минимални цени на виното в ЕС

Не подкрепям предложението на Шотландия за въвеждане на минимални цени за виното и спиртните напитки в Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Англия също застава зад идеята на Шотландия. Минимална цена от 11 лева за бутилка вино не е приемлива за българския пазар, посочи още Найденов. Според него такава сума не може да се поеме от всички български потребители.


Той коментира и намеренията на Главна дирекция Здравеопазване и защита на потребителя към Европейската комисия да внесе промени в Директива, чрез които да бъде ограничено или забранено производството на ориенталски тютюн. Няма да чакаме предложението да влезе за разглеждане, реагираме предварително като аз съм подготвил писмо до комисарите Чолош и Дали. Такъв опит беше направен пред 2010 година, но тогава реагирахме остро и не се случи, заяви Найденов. Той уточни,че е свикал Консултативния съвет по тютюна и е поканил производители, за да получа и тяхното мнение. Още утре ще изпратя писмата до комисарите, а следващата седмица има Съвет по земеделие в Брюксел, където също ще разговаряме по този въпрос, категоричен бе Мирослав Найденов.


Той изрази надежда, че решение няма да влезе в сила, тъй като в България много голям процент от населението е ангажиран с тази дейност и това ще доведе до сериозни икономически, социални и дори етнически проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във