Банкеръ Daily

Новини

Найденов нагази в казуса Несебър

Още през 2007 г. Министерството на земеделието, чрез Националното управление по горите, е инициирало изваждането на спорните 29 дка земи от горския фонд край Несебър, за които се твърди, че са дюни. Това съобщи аграрният министър Мирослав Найденов, който отиде лично на място на спорния терен край морето. В Несебър той проведе работна среща по казуса с кмета на града Николай Димитров, областния управител на Бургас Константин Гребенаров и представители на регионалните РИОСВ и ДНСК.


Найденов обясни пред журналисти, че след инициирането от НУГ да се извадят 29-те дка земи, има становище на Министерство на околната среда и водите, че това не е терен който има екологична стойност и не се изисква екологична оценка. После тогавашният кмет на Несебър Магдалена Мандулева одобрява Подробен устройствен план. През 2008 г. директорът на НУГ Стефан Юруков изважда територията от горския фонд и тя става урбанизирана.


Найденов уточни, че ще изчака ново становище на експерти от БАН и неправителствения сектор дали теренът е дюни. Той посочи, че там няма растителност, а теренът се намира на 500 ndash; 600 метра от бреговата ивица и около него всичко е застроено.


В момента строителството е преустановено по инициатива на инвеститорите до произнасянето на междуведомствената комисия, посочи още министърът. Очаква се от ДНСК да се произнесат за законосъобразността на строителството, но са изтекли всички срокове за обжалване и ако се стигне до разтрогване на сделката това може да стане само по съдебен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във