Банкеръ Daily

Новини

НАЙ-ВАЖНА Е СТАБИЛНОСТТА НА ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Криза има навсякъде, но България успя да преодолее първата й фаза в чисто финансов план. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти при посещението си в „Агрополихим” АД-Девня. Премиерът връчи на предприятието сертификат за инвеститор клас „А” за изграждането на нов цех за производство. Общият размер на инвестицията ще бъде около 18 млн. лева.
Други европейски държави бяха принудени да теглят заеми от международните финансови институции при изключително тежки условия, припомни министър-председателят. По думите му, ако приложим подобни мерки у нас, ще се стигне до съкращаване на държавната администрация, намаляване на заплатите на заетите в бюджетната сфера и до други неблагоприятни мерки. Затова най-важното постижение на правителството беше запазването на стабилността на държавата - резултат от последователната ни политика на натрупване на резерви, изтъкна още той. Като втори основен приоритет премиерът открои подпомагането на кредитирането, което става в тесен диалог с финансовия сектор. Бизнесът е усвоил до момента около 300 млн. лв. по програмите на Българската банка за развитие, което спомага да се запазят стотици и хиляди работни места в условията на криза.
Със своите механизми и инструменти, както и с използване на средствата по ОП „Развитие на човешките ресурси” и ОП „Конкурентоспособност”, правителството ще продължи да работи за икономическа стабилност и ниска безработица. Хората трябва да почувстват, че няма да бъдат оставени на произвола на съдбата, категоричен бе министър-председателят.
По-късно премиерът Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров откриха кръгла маса, на която разясниха възможностите, които правителството предоставя на инвеститорите по програмата за изграждане на индустриални зони. Създаването на Национална компания „Индустриални зони” е една от решителните антикризисни мерки на кабинета. Премиерът Сергей Станишев припомни, че за последните четири години бяха привлечени рекордни преки чуждестранни инвестиции в размер на 24 млрд. евро. Това е два пъти повече в сравнение с инвестициите през целия период от 1992 г. до 2005 г. Причината за интереса към България е успешното развитие на страната по много показатели, благоприятни за чуждестранните инвеститори, включително водената от нас ефективна данъчна политика, посочи той.
Няма по-важна задача днес от това да запазим стабилността на финансовата система, валутния борд и икономиката, подчерта пред инвеститорите Сергей Станишев. В изпълнение на тази цел е и създаването на НК „Индустриални зони” със 100 млн. лв. първоначален капитал, което не би било възможно без последователната политика на кабинета за трупане на резерви, категоричен бе той.
В представянето министър-председателят посочи някои от критериите, на които трябва да отговарят бъдещите индустриални зони. Сред тях са потенциалът за развитие на съответния регион, наличието на квалифицирана работна ръка, възможности за износ, подходящо разположение и транспортни връзки. Подходът на правителството предвижда в рамките на първите години от дейността на компанията да бъдат създавани ограничен брой индустриални зони, за да могат да бъдат концентрирани ресурсите. Към момента в проект или в начален етап на изграждане са индустриалните зони на Видин до Дунав мост 2, Русе, Свиленград, Варна-запад, Плевен-запад, Пловдив и други.
Създаването на индустриалните зони е от голямо значение за ангажираните общини, защото ще осигурят стотици нови работни места и допълнителни инвестиции. Държавата ще оказва пълна подкрепа за работата на НК „Индустриални зони”, защото тя е един от инструментите за гарантиране на стабилността на страната, каза в заключение министър-председателят Сергей Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във