Банкеръ Daily

Новини

Най-населената китайска провинция има инвеститорски интерес към България

Най-голямата по население китайска провинция – Хънан, се интересува от възможностите за инвестиции в България в различни стопански сфери. Това стана ясно от срещата на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов с делегация от региона. Тя бе водена от зам.-председателя на Политическия консултативен съвет на китайския народ на провинция Хънан Гон Личун.
„Поти всяка седмица се виждаме с делегации от Китай, което много ни радва – подчерта зам.-министър Ангелов. - Правителството също стимулира този процес с разменените визити на най-високо равнище и между конкретни компании. Основният фокус в разговорите ни в икономиката е как да помогнем на китайските фирми през България да стигнат до най-богатия пазар в света – европейския. Страната ни има ред предимства в този процес - най-ниски данъци в ЕС, отпадане на тарифи и такси за износ към общността, най-ниска цена на енергийните ресурси и още плюсове на бизнес климата, каза Ангелов Той припомни, че Китай е най-големият износител към ЕС, а китайските компании стават все по-интернационални и се развиват извън страната, като започват да се конкурират и с други пазари.
България има добри традиции в земеделието, производството на храни, на биологично чисти продукти, напитки и др. и сега уедрява земята си. Не е изключено у нас да се обособи зона, подобна на бъдещата в Божурище, но със селскостопанска насоченост, която би приела китайските инвестиции. Такъв диалог вече се води с правителството на Катар в областта на животновъдството и производството на храни за ферми.
„Целта ни е да създадем мост за инвестициите и взаимодействието между предприятия от двете страни, съобщиха гостите от Хънан. Те вече имат съвместни производство в машиностроенето с Македония и Сърбия и смятат Балканите за привлекателно място за правене на бизнес заради добрите параметри на макроикономиката и ниските разходи.
„Усилията ни са да стимулираме китайския бизнес да се включва в производствени бази у нас. Такъв пример е планираната индустриална зона в Божурище край София, към която интерес заяви вече китайската провинция Джъдзян. Зоната е отворена и за други партньори. Тя е близо до 3 магистрали, ще се разгърне на площ от 2000 дка, вече се подготвят инфраструктурата и устройственият й план, поясни Ангелов.
Интерес проявяват компании от електрониката, ИТ, електротехниката, машиностроенето, автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост, преработката на селскостопанска продукция, животновъдството.
Той заяви, че друг важен приоритет двустранния диалог е задълбочаването на търговските контакти, включително чрез съвместни проекти през български пристанища на Черно море и река Дунав.
В срещата, която се проведе днес, в министерството на икономикат, участваха също изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и изпълнителните директори на „Национална компания индустриални зони ЕАД Кирил Николов и Валери Андреев, както и експерти от ИАНМСП.
Хънан е най-населената китайска провинция със своите 100 млн. жители. Тя е петата провинция в националната статистика по индустриално производство. На нейна територия действат 1 млн. малки и средни предприятия. В Хънан се произвеждат 60% от китайската селскостопанска продукция. Китай е сред приоритетните икономически партньори на България. През 2010 г. размерът на китайските инвестиции у нас е достигнал 18 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във