Банкеръ Daily

Новини

Над 820 млн. евро са изплатени по проектите на програма „Транспорт“

Над 820 млн. евро са изплатени по проектите на оперативна програма bdquo;Транспортldquo;. Това стана ясно по време на 13-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Сандански, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Вече са договорени над 97% от бюджета на програмата, което представлява над 1.946 млрд. евро, заяви заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП bdquo;Транспортldquo; Галина Василева. На и изпълнителите са изплатени повече от 822 млн. евро или над 40% от предвидените средства.


bdquo;В началото на 2013 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация първите напълно завършени жп линииldquo;. Това посочи зам.-генералният директор на Национална компания bdquo;Железопътна инфраструктураrdquo; Христо Алексиев. По думите му работата по отсечката Свиленград ndash; турска граница е почти приключила. В момента текат тестове на контактната мрежа и трасето и се очаква в началото на следващата година да има издаден акт 16 на отсечката, уточни Алексиев.


Във финална фаза е и модернизацията на лот 1 (Калояново ndash; Михайловец) от жп линията Пловдив ndash; Бургас и се очаква през първите месеци на 2013 г. да бъде завършен. Изпълнението на другите две обособени позиции по трасето се движи в график. От НКЖИ отчитат изпълнение на 35% от обема на работите по лот 2 (Стара Загора ndash; Зимница) и над 45% физическо изпълнение по лот 3 (Церковски ndash; Карнобат ndash; Бургас).


Всички останали железопътни проекти, включени в обхвата на ОП bdquo;Транспортldquo; вече имат сключени договори за строителство и по тях се работи активно. Напредък бе отчетен и при проектите, които НКЖИ изпълнява за подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари. В ход е тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждане на интермодален терминал в гр. Пловдив. Индикативната стойност на обекта е около 10 млн. лв., като целта е той да бъде изграден в рамките на този програмен период. Започнати са тръжните процедури за жп гарите в София и Пазарджик, като се очаква през първата половина на 2013 г. да бъде даден ход и на поръчката за гарата в Бургас.


По време на заседанието бе обсъдена възможността автомагистрала bdquo;Хемусldquo; да бъде включена в обхвата на ОП bdquo;Транспортldquo;. Очаква се подготовката на проекта да се финансира със средства от програмата. От Агенция bdquo;Пътна инфраструктураrdquo; съобщиха, че през следващата година се очаква да бъдат пуснати в експлоатция двата лота на автомагистрала bdquo;Марицаldquo;, които се финансират по ОП bdquo;Транспортldquo;. Лот 1 на АМ bdquo;Струмаldquo; също се движи с много добри темпове и прогнозите са, че ще бъде завършен предсрочно.


Метрото е първият изцяло завършен проект по програмата. bdquo;Над 150 000 ползваха метрото преди да изградим новите отсечки, след пускането им в експлоатация те вече са над 300 000ldquo;, каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на bdquo;Метрополитенldquo; ЕАД. По думите му тези цифри надхвърлят предварителните прогнози, което означава, че метрото се превръща в предпочитан транспорт в столицата.


Държавно предприятие bdquo;Пристанищна инфраструктураldquo; съобщи, че е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждане на Речен информационен център в гр. Русе и се очаква в близките седмици да започне строителството му.


В заседанието на Комитета за наблюдение взеха участие заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, представители на Европейската комисия и на бенефициентите по програмата, както и на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации, експерти и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във