Банкеръ Daily

Новини

Над 70% от работещите в Испания българи предпочитат да останат там

Над 70% от работещите в Испания българи предпочитат да останат в иберийската страна. Завръщане планират едва 5% от тях. Тревожните данни са от проучване на Института за икономически изследвания на БАН за миграционния модел в Испания, съобщават от пресклуб БТА.
Проучването е осъществено в периода май-юни тази година и е обхванало над 500 българи, живеещи в 24 населени места в Испания, обяснява доцент Веселин Минчев, заместник-директор на института.
Най-много българи в Испания са заети в хотелиерството (15%), селското стопанство (12%) и строителството (11%). Според проучването почти половината от запитаните са демонстрирали много добро самочувствие и твърдят, че по нищо не се отличават от испанците.
Веселин Минчев посочва, че средната възраст на българите в Испания е 36 г., като 23% от тях са с висше образование.
Другият тревожен извод от изследването е, че близо две трети от емиггрантите не биха насърчили децата си да се завърнат в България.
Освен това почти 3% от българчетата в Испания не говорят родния си език, а 15% са със слаби познания по български. Една трета от родителите говорят на децата си на български, но те им отговарят на испански, е още едно то заключенията в проучването, които навеждат на не много радостни размисли за случващото се у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във