Банкеръ Daily

Новини

Над 70 000 души са посетили туристическите обекти в региона на Шумен

Общо 78 623 индивидуални и организирани туристи са посетили до този момент туристическите обекти в региона на Шумен. Това отчете Консултативният съвет по туризъм, който на свое заседание е обсъдил хода на летния туристически сезон и посещаемостта на мемориален комплекс Създатели на българската държава, Регионалния исторически музей и музеите от региона. Информацията е от пресслужбата на община Шумен.
От прегледа на данните става ясно, че най-силни са били месеците май, юли и август, като се наблюдава намаление в потока на чуждестранните туристи с около 7% спрямо 2009 година. Активният сезон продължава до края на октомври и очакванията са, че до края на годината броят на туристите от чужбина ще достигне миналогодишния. С 24% са се увеличили посещенията на българи спрямо същия период на 2009 г., което се дължи на повишения интерес към движението 100 национални туристически обекта.
Констатирано е, че регионалният туристически сезон протича аналогично на този в страната. Данните на Института за пазарна икономика сочат ръст на туристическия поток от Русия, и от бързо развиващите се близки пазари като Македония, Гърция, Румъния и Сърбия. Забележимо е нарастването на броя на посещения на туристи от Израел. Очаква се през 2011 г. повишен интерес към планинския туризъм.
По време на заседанието е поставен акцент за координиращата роля на Общинско предприятие за туризъм Мадарски конник в Шумен между хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и туристически дружества в разработването и реализирането на стратегията за маркетинг и реклама. Предложени са нови начини за реализацията на рекламната политика на региона и са обсъдени неотложните дейности за подобряване ориентацията на туристите до и в туристическите обекти.
Консултативният съвет по туризъм е обсъдил и информация във връзка с изготвяне на проект за сайт на Общинско предприятие за туризъм Мадарски конник и реда за реализиране на конкурс за изработването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във