Банкеръ Weekly

Новини

Над 630 хиляди подписи са събрани за референдум за АЕЦ Белене

bdquo;След 23 години демокрация, в България ще има национален референдум- референдум от и за гражданите. Защото каузата АЕЦ bdquo;Белене е национална кауза. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на среща, на която лидерите на партиите от Коалиция за България предадоха събраните от формациите им подписи за референдум. Над 630 000 са събраните до момента подписи, посочи Станишев. Само от членовете на БСП подписите са над 570 000, а общо получените от коалиционните партньори са близо 60 000. bdquo;Коалиционните партньори активно се включиха в процеса на събиране на подписи, наред с БСП и неправителствените организации, каза още лидерът на БСП.


В подкрепа на думите на Сергей Станишев, зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов заяви, че е получил от председателя на Инициативния комитет проф. Стефан Воденичаров нови 250 подписа, които професорът лично е събрал. Депутатът от левицата Румен Овчаров посочи, че членът на Инициативния комитет Станислав Георгиев е добавил още 2000 подписа.


Председателят на Партия Български социалдемократи Георги Анастасов обяви, че партията му е събрала над 6 000 подписа. bdquo;За първи път в страната ни ще има референдум, на който хората ще могат да гласуват за каузи, а не за партии, отбеляза Анастасов.


Лидерът на Движение за социален хманизъм Александър Радославов заяви, че са събрали 13 000 подписа. bdquo;Имаме категорично становище против отказ от проекта Белене, тъй като след като 5 и 6- ти блок на АЕЦ bdquo;Козлодуй спрат работа, ситуацията в страната ще се влоши неимоверно. Имаме нужда от алтернативи, каза още Радославов.


Секретарят на Партия Комунистическа партия на България Георги Ванев отбеляза, че партията му е събрала 7000 подписа, но очаква те да достигнат до 11000 до 27 юли. bdquo;Решението за строителството на АЕЦ bdquo;Белене е историческо за България. Отказът от проекта е фатален за развитието на България, категоричен бе Георги Ванев.


Лидерът на Земеделски съюз bdquo;Александър Стамболийски Спас Панчев отчете, че формацията е събрала над 10 000, а до края на периода ще бъдат събрани между 12 и 13000 подписа.


От Политическо движение bdquo;ЕВРОРОМА са събрани над 13 000 подписа, обяви председателят Цветелин Кънчев. Той припомни за поставената бомба пред клуба на партията му в Сандански и отбеляза, че взривът само е сплотил, а не е уплашил събиращите подписи за референдум за АЕЦ bdquo;Белене.


Председателят на bdquo;Нова зора Минчо Минчев каза, че са събрали 10 700 подписа и предположи, че до края на периода те ще бъдат повече от 11 000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във