Банкеръ Weekly

Новини

Над 6 000 сирийци са загинали през март

Март е бил най-кървавият месец от началото на гражданската война в Сирия преди две години, като през миналия месец загиналите са над 6 000. Това съобщи Рами Абдул Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешки права. Според него бройката може да бъде много по-голяма, тъй като армията и бунтовническите групи не докладват точния брой на жертвите.


И двете страни крият информация. Много е трудно да вземем точната информация за въстаниците, защото те не искат данните да наранят морала, коментира още Абдул Рахман.


Сред загиналите от двата лагера на конфликта през миналия месец са 1 486 бунтовници и 1 464 войници от сирийската армия. Най-голям е броят на жертвите сред цивилното население - 2 080, като от тях 298 са деца и 291 жени.


Цифрите подкрепят твърденията на редица наблюдатели, че гражданската война до голяма степен е военна патова ситуация, която унищожава социалната структура на страната и оказва огромно влияние върху мирното население.


Ръстът на загиналите отразява разпространяването на военните действия към нови части на Сирия. Докато сблъсъците продължават в трите най-големи града на страната - Алепо, Дамаск и Хомс, през последните седмици бунтовниците предприеха офанзива. Целта е да превземат градове и военни бази в южната провинция Дараа. Това се случи до голяма степен на помощта от оръжия, предоставени от чужди държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във