Банкеръ Daily

Новини

Над 50 фирми предлагат работа за студенти

Студенти ще могат да си търсят работа или да стажуват в над 50 фирми или държавни институции. Това стана ясно при откриването на Дни на кариерата в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като младежите ще имат възможност да се развиват в сферата на икономиката, финансите, човешките ресурси, маркетинга и обслужването на клиенти.


УНСС отново е домакин на Дни на кариерата , които са добра възможност за директно общуване между работодателите и студентите. Това е реална връзка между образованието и бизнеса, за която често се говори в негативен аспект. Тази наша добра практика се превръща в традиция.


Също така приемам събитието като признание за успешната професионална реализация на завършилите бакалаври, магистри и докторанти. Защото какъвто и продукт да произведеш, каквато и реклама да му направиш, както и да го хвалиш, ако той не се реализира, значи нищо не си направил, каза ректорът на УНСС Стати Статев.


Дни на кариерата се организират от Джоб тайгър в сътрудничеството с университетския център за развитие на кариерата при УНСС. През 2014 г. 50 фирми, държавни институции и международни компании предлагат възможност за професионална реализация на младите, като това е почти двойно увеличение спрямо миналата година.


Основен проблем за реализация пред студентите е липсата на професионален опит. Кариерните дни са шанс да намерят своя работодател, за да започнат или продължат своя трудов живот.


С промените в кодекса на труда стажовете вече ще се зачитат за трудов стаж, което ще помогне в усилията на младите да си намерят работа, заяви зам.-министърът на труда и социалните грижи Росица Янкова.


Тя добави още, че от 2014 г. ще се въведат държавни политики, които да гарантират на младите хора до 25 г., завършили висше образование шанс за професионална реализация.


Връзката между бизнеса и образованието започна още преди 13 години. Тогава бяха срещи на браншовите организации. Това, че срещите днес са в университетите е удобство за двете страни и шанс нещата да се получат добре, каза Светлозар Петров, който е управител на Джоб тайгър.


Петров обясни, че по време на Дни на кариерата на всеки шест студенти един си намира работа или стаж.


nbsp;


nbsp;Петър Петров


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във