Банкеръ Daily

Новини

Над 5 млн. лв. са спестили промишлени потребители в Русе за 3 месеца след смяна на конвенционалните енергоизточници с природен газ

Над 5 милиона лева са спестили промишлени потребители в Русе през юли, август и септември, след смяна на конвенционалните енергоизточници с природен газ. Така икономиите им от началото на годината вече надхвърлят 14.5 милиона лева Тов са изчислили от Овергаз.


Спестените суми се дължат на голямата разлика в цената за киловатчас енергия, произведен с природен газ и такъв, произведен с мазут и нафта. В момента заводите в Русе плащат от 9.5 до 11.1 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 18 стотинки, а с нафта за отопление ndash; 23.4 стотинки.


Керамичният завод bdquo;Керосrdquo; и френската компания за автомобилни части bdquo;Монтюпеrdquo; са сред 64-те компании в Дунавския град, които икономисват производствени разходи с природен газ.


Домакинствата в Русе, които ползват синьото гориво за битови нужди вместо електроенергия, също са снижили сметките си със средно по 15 лева месечно.


Преди дни от енергийната компания ЧЕЗ съобщиха, че потреблението на електроенергия от битовите и бизнес потребителите в България е с до 50% по-високо в сравнение с останалите европейски държави. Енергийната стратегия на страната до 2020 година разглежда заместването на електрическата енергия с природен газ като един от приоритетите за подобряване на енергийната сигурност на страната. Близо 40% от използваната енергия в българските домакинства, (включително за отопление и домакински нужди,) е електрическата, докато за Европа този разход е 11 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във