Банкеръ Daily

Новини

Над 4 млрд. лв. събра НАП - София за месец

Почти 4 млрд. лева данъци и осигуровки събра столичната НАП месец преди края на годината, съобщи пресцентърът на приходната агенция.


Внесените в бюджета приходи са с 380 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Постигнат е ръст от 10.6 на сто. Очакванията са до края на годината НАП София да събере с около 412 млн. лева повече приходи в сравнение с 2011-а.


Увеличението на постъпленията се дължи основно на проекта за дистанционна връзка на касовите апарати с приходната агенция, ефективната контролна дейност и предприетите действия за събиране на просрочените плащания. Само от данъци в хазната са постъпили 2.5 млрд. лева, което е с 212.8 млн. лева над сумата от миналата година. С близо 62 млн. лева са нараснали приходите от данъка върху доходите на физическите лица. В бюджета са постъпили общо 704.5 млн. лева подоходен данък. Събраният до края на ноември данък върху добавената стойност възлиза на 1.3 млрд. лева.В държавната хазна са внесени със 120.6 млн. лева повече ДДС. Постигнат е ръст от 15 % на внесения по справки декларации данък.


Общо 358.8 млн. лева са постъпили по сметките на НАП София от корпоративен данък. Увеличението спрямо същия период на миналата година е повече от 9 на сто.


При осигурителните вноски също е налице ръст от 9 %. Внесени са общо 1.4 млрд. лева осигуровки или със 114 млн. лв. повече от 2011 г. По сметката на Държавното обществено осигуряване са постъпили 820.8 млн. лева, като увеличението е в размер на 67.5 млн. лева. Платените здравни вноски са 378.2 млн. лева, или с 28.6 млн. лева повече от миналата година.


Общо 33.6% от всички приходи, събрани от НАП до края на ноември (над 11.8 млрд. лева) са формирани от столичната дирекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във