Банкеръ Daily

Новини

Над 32 млн. лв. за 166 общини по договори за лична помощ и социално включване

Общо 166 общини получиха договори за над 32 млн. лева за услуги за лична помощ и социално включване, съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той връчи договорите по схема bdquo;Помощ в домаrdquo; на Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo;. В церемонията участваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.


Финансирането по схемата bdquo;Помощ в домаrdquo;, насочени към общините, възлиза на 212 млн. лева, заяви премиерът Бойко Борисов. Той се обърна към кметовете, като ги призова да ускорят процеса по усвояване на средствата по договорите, за да достигнат максимално бързо до хората в нужда.


По схема ще бъдат назначени 4 440 лични асистенти, които ще обслужват над 15 хиляди възрастни хора и хора с увреждания, посочи министър Младенов и обобщи, че през 2013 г. по схеми на Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo; и Националния план за действие по заетостта ще работят около 17 хиляди асистенти, които ще предоставят услуги на над 30 хиляди потребители. Чрез bdquo;Помощ в домаrdquo; общините ще извършват три основни типа дейности ndash; за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване и за битови дейности. Със средства от безвъзмездната финансова помощ ще бъдат създадени центрове и звена за услуги в домашна среда, в които ще се предоставят почасови грижи към хора с увреждания и възрастни хора чието самообслужване е затруднено или невъзможно. С реализацията на операцията се въвежда нов модел за предоставяне на общински социални услуги, чрез които се създават предпоставки за комплексно задоволяване на потребностите на нуждаещи се от обслужване лица на съответната територия.


По Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo; нивото на договорените средства е 80%, а размерът на плащанията вече достига 700 млн. лева, припомни заместник-министър Русинова и допълни, че всеки десети човек в страната се е възползвал от мерки на програмата. Тя акцентира върху важността от реализация на схеми като bdquo;Помощ в домаrdquo;, чрез които от една страна се помага на хора в нужда, а от друга се създава заетост във време на криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във