Банкеръ Daily

Новини

Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани Майчин дом

Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани вече от Университетската АГ болница „Майчин дом”. Те са предоставени за валидиране на технологията, обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в Александровска болница. Този проект, в рамките на „Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013г.” се осъществява на база договор сключен между директорите на двете болници проф. д-р Л. Трайков („Александровска”) и доц. д-р В. Златков („Майчин дом”), съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Елисавета Наумова. За реализация на програмата работят биотехнологът Валентина Атанасова и акушер-гинеколозите д-р Мария Атанасова и д-р Сергей Славов.
Знае се, че стойността за вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмезно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
В тази връзка всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки, какви заболявания могат да се лекуват.
Акушергинеколозите от „Майчин дом” са обучени и ангажирани със самия процес по взимането на кръвта от пъпна връв, която тя предават на биотехнологът Валентина Атанасова. Тя изолира, обработва и замразява пробите, което трае няколко часа.
Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA – типизиране (за съвместимост). Годните за трансплантация стволови клетки трябва да отговарят на определени критерии, което изисква валидирането на технологията по вземането, обработката, тестването и съхранението им да се извърши върху 50 единици кръв от пъпна връв, коментира доц. Анастасия Михайлова, контролираща качеството в банката.
Съхранените доброволно дарени стволови клетки ще бъдат използвани за лечение на деца с онкохематологични проблеми, разясни проф. Наумова. Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна, коментира д-р Мария Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във