Банкеръ Daily

Новини

Над 250 ученици са изпратили свой превод на песен или на клип в националния конкурс „е-Мерси за превода!”

Над 250 ученици са изпратили свой превод на песен или на клип в националния конкурс „е-Мерси за превода!”, чиято първа фаза вече е към края си. Преводаческата надпревара е част от едноименния проект „е-Мерси за превода!”, който се осъществява благодарение на традиционната дарителска програма М-Тел Грант и стартира в началото на ноември 2010 година.
По-голямата част от получените предложения са преводи от английски език. След английския език, най-много участия има с преводи от испански език, следвани от френски, немски, руски, арабски, японски, гръцки, корейски и шведски езици.
Добрият преводач трябва едновременно да преведе автентично текста, но и да запази усещането, което оригиналният текст предизвиква - така звучат повечето от коментарите на участниците споделени в сайта на конкурса www.e-mersi.org. Там те могат да предлагат своите преводи, а също така да оценяват и коментират и тези на другите участници. Участието в конкурса предлага и възможността учениците да общуват виртуално с известни български преводачи, майстори на поетичното слово и да разчитат на тяхната помощ.
Всеки ученик може да вземе участие в конкурса „е-Мерси за превода!” до 31 март, когато приключва и неговият първи етап. Финалът на надпреварата предстои през май в София, а до него ще бъдат допуснати 50-те най-добри „преводачи”.
В конкурса „на живо” през май 2011 година участниците ще превеждат един и същи текст и ще могат да използват речник. Наградите за младите преводачи ще бъдат книги, лаптопи и мобилни телефони. Сред наградите са и грамоти за успешно участие, а също така и публикуване на най-добрите преводи в органа на Съюза на преводачите в България списание „Панорама”.
Общо петдесет проекта кандидатстваха за финансиране от образователната програма М-Тел Грант през 2010 година, като едва десет от тях достигнаха до финалния подбор. Победителите бяха избрани от комисия, в която участват представители на неправителствени организации, Мобилтел, медии и общественици. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 653 лева. Разликата до 100 000 лева ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във