Банкеръ Daily

Новини

Над 18 тона месо и месни продукти от хладилна база в Пловдив ще бъдат унищожени от ветеринарните власти

Над 18 тона месо и месни продукти с изтекъл срок на годност ще бъдат изпратени от ветеринарните власти за унищожаване в екарисаж. Това съобщиха от Министерството на земеделието. При проверка в хладилна база в Пловдив на 17 май инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) в града иззели 18 520 кг. месо и месни продукти с изтекъл срок на годност. Количествата свинско, говеждо месо и шунка са съхранявани в хладилна складова база в града, в която хладилните съоръжения са наети от холандска, немска и три български фирми - собственици на суровините и продукцията. В хладилна камера са намерени и 58 кг. сладолед, също с изтекъл срок на годност.
Продукти и суровини с изтекъл срок на годност от хладилната база не са влизали в търговската мрежа. На управителя на фирмата, собственик на хладилната база, ще бъде съставен акт за нарушение на стойност между 1 000 и 3 000 лв. Петте фирми – собственици на продукцията ще бъдат глобени с между 1 000 и 2 000 лева.
На 20 май инспектори от ДВСК Ловеч съвместно с представители на Гражданска защита, областната администрация, органите на МВР и община Летница проверили сигнал за нередност в помещенията на месопреработвателно предприятие в Летница. Предприятието е преустановило дейността си през 2009 г. и е било заличено от регистрите на ветеринарната служба. При проверката беше установено, че между 5 и 7 тона неправомерно съхранявани в хладилните съоръжения месо и месни продукти са се развалили заради преустановяване на електрозахранването в помещенията. Проверката по случая продължава, като са уведомени и органите на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във