Банкеръ Daily

Новини

Над 100 акта са съставени в първите седмици на акция Гума

Инспекторите на Изпълнителната агенция Автомобилна администрация са съставили 106 акта за износени гуми, съобщиха от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. За гуми с разкъсвания временно са спрени от движение четири МПС до отстраняване на неизправността. Това са резултатите за първите две седмици на акция Гума, стартирана от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков акция Гума. От 27 септември - началото на кампанията, са проверени 4 021 превозни средства - 1 050 автобуса извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка, 2 421 камиона над 3.5 тона и 550 леки таксиметрови автомобили.
Акцията ще продължи до края на месец октомври 2010 г. като ще включи и проверка на техническото състояние и състоянието на гумите и на автобусите, обслужващи линиите на градския транспорт в страната.
Това е поредната кампания на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, чиято цел е повишаването на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите.
Припомняме ви, че съгласно нормативните изисквания дълбочината на протекторния рисунък или грайферът, трябва да бъде не по-малко от 1.6 милиметра. Когато гумите не отговарят на тези изисквания спирачният път се увеличава драстично. При мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20 процента. Например при движение по магистрала със 100 км/час, при такива условия, спирачният път на един натоварен камион се увеличава с над 30 метра. Много често точно тези загубени метри са причината за сериозни произшествия и жертви на пътя, допълни министърът при началото на акцията.
Статистиката показва, че през изминалата година всеки пети акт за техническа неизправност е бил съставен за такъв тип нарушение. Тази статистика за съжаление се запазва и през 2010 г. като 138 превозни средства са били спрени от движение заради разкъсани гуми.
Износената гума крие и друга опасност - когато тежкотоварните превозни средства се движат с тях те губят странична устойчивост. Заради това те могат лесно да поднесат или да навлязат в платното за насрещно движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във