Банкеръ Daily

Новини

НАЦИОНАЛНИТЕ БОРСИ СА ПО-ДОБРИ ЗА МЕСТНИТЕ КОМПАНИИ

За компаниите от Централна и Югоизточна Европа е най-добре акциите им да се търгуват на националните фондови борси, тъй като това води до по-голямата им разпознаваемост. Това каза Хайнрих Шалер, член на управителния съвет на Виенската борса, по време на Десетия икономически форум на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), който се проведе на 20 и 21 ноември в НДК.
Според Шалер, когато една компания е регистрирана на националната борса, тя има много по-голям шанс да привлече към себе си инвеститори, отколкото ако акциите й се търгува на който и да е чуждестранен капиталов пазар, било то и тези в Лондон или Франкфурт. Причина за това е голямото внимание, което предприемачите обръщат на националните пазари.
Като пример той даде действията на виенските компании, които преди няколко години прехвърляха акциите си на борсата във Франкфурт, но след известно време се завръщат в австрийската столица. Това води до значително увеличение на оборота на техните ценни книжа, което е свидетелство за по-големия инвеститорски интерес. Шалер предложи в Централна и Източна Европа да се създаде регионален капиталов пазар, в който обаче националните борси да запазят своята независимост.
По време на форума в НДК бе представен и доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според който сътресенията на международните финансови пазари значително ще се отразят на страните от региона, особено на тези, които имат голяма нужда от външно кредитиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във