Банкеръ Daily

Новини

Националният исторически музей се включва в седмото издание на „Нощта на музеите”

Националният исторически музей (НИМ) се включва в седмото издание на „Нощта на музеите”, под патронажа на Съвета на Европа и ЮНЕСКО на 14 май.
От 9.30 ч. до 1 ч след полунощ на 15 май посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция на НИМ и изложбата ”Тракия и древният свят – колекция Васил Божков” – непоказвани досега шедьоври на античното изкуство. За първи път ще могат да бъдат видени и дарените наскоро сценични костюми, снимки и награди на световноизвестната оперна прима Гена Димитрова. Посетителите ще могат да обличат и костюми, използвани в български игрални филми - на воини, боляри и др., и да се снимат с тях.
Издания на музея – книги, каталози, албуми и други, ще бъдат предлагани на преференциални цени.
От 19 ч. ще бъде изнесен Концерт на камерния ансамбъл на АБ Артпроект - шедьоври от българската и световна музикална класика, в изпълнение на Бистра Диляноф – пиано, Димитър Бакърджиев – флейта и Бенита Примо – танци .
В програмата са включени произведения и обработки за пиано и флейта на композиторите Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Любомир Пипков и Филип Кутев; музикална приказка по текст на Николай Райнов и музика на Бистра Диляноф; нестинарски танц по музика на Бистра Диляноф
От 21 ч. ще се състои Концерт-спектакъл „Българска музика”, в изпълнение на „Червено и черно - Бг дуетът”, Милчо Соколов и Кирил Веселинов
В програмата са включени кавърверсии на популярни български песни от Тончо Русев, Найден Андреев, Развигор Попов, Хайгашод Агасян, по текстове на Михаил Белчев, Богомил Гудев, Ваньо Вълчев и др. Аранжименти Милчо Соколов; обработен български фолклор ; авторска музика, в стил мелодичен поп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във