Банкеръ Daily

Новини

Националният исторически музей показва уникални раннохристиянски гробници от некропола на антична Сердика,

Националният исторически музей показва уникални раннохристиянски гробници от некропола на антична Сердика, датирани в края на ІV в. сл. Хр. пред журналисти на 16 септември. Гробниците са разкопани през лятото на 2007 г. при строителни работи в центъра на София – т. нар. „Солни пазар”, демонтирани са и са пренесени в двора на музея.
През 2009 г. Националният исторически музей спечели проект на Държавния департамент на САЩ-Посланически фонд за запазване на културното наследство /AFCR/, за защитата на гробниците от вредните атмосферни влияния. Проектът бе отличен като победител за целия свят в съответния раздел. С отпуснатите средства са осъществени консервация, реставрация и построяване на покривна конструкция на гробниците. Подобен проект се осъществява за първи път в България.
През 2010 г. по друг спечелен проект от Столична програма „Култура” бе осъществена социализация на двете гробници, чрез създаване около тях на експозиция на открито, посветена на раннохристиянските некрополи на Сердика. Проектът е част от програмата на Столична община за обогатяване на културното наследство на София и за децентрализацията му от центъра към периферията, при използване на добрите европейски практики.
На събитието ще присъстват министърът на културата Вежди Рашидов и неговият заместник д-р Тодор Чобанов, министър Божидар Димитров, посланикът на САЩ в София Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във