Банкеръ Daily

Новини

Националният археологически институт получи наградата „Златен век” на Министерството на културата

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов връчи наградата „Златен век” на Националния археологически институт към БАН по време на официалното откриване на Четвъртата национална археологическа изложба Българска археология - 2010. Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов
„Българските археолози заслужават уважение и признание, те са аргонавтите на нашето време, обществото ни трябва да оцени по достойнство техните усилия и постижения, заяви зам.-министър Чобанов по време на церемонията. Въпреки че археолозите ни често работят в трудни условия, подложени са на много изпитания, не бива да забравяме, че именно археологията ни до голяма степен е в основата и на икономическия просперитет на регионите, на културния туризъм в България”, отбеляза още Чобанов в словото си при откриването на изложбата Българска археология - 2010 в Националния археологически институт.
Искам да ви поздравя за всичко, което правите за българската наука и от името на министър Вежди Рашидов имам честта да връча на
Националния археологически институт с музей при БАН наградата „Златен век” – най-престижното отличие на Министерство на културата, което ви се дава за цялостен принос в развитието на българската наука и култура”, подчерта зам.-министър Чобанов. Директорът на Националния археологически институт доц. д-р Людмил Вагалински благодари за получената награда и посочи, че високото отличие е израз на признание за труда и успехите на цялата гилдия на археолозите.
Четвъртата национална археологическа изложба Българска археология - 2010 е наредена в зала Временни експозиции на Националния археологически музей към БАН, в нея са представени находки от 50 археологически обекта в страната. В експозицията се включват 24 музея, а посетителите на Националната археологическа изложба в Археологическия музей могат да видят най-ценните и интересни находки от последната година. Те са от целия хронологичен диапазон на археологията от палеолита до Възраждането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във