Банкеръ Daily

Новини

Националната служба за растителна защита задържа 12 камиона със заразени домати на граничен пункт Кулата

Националната служба за растителна защита задържа 12 камиона със заразени домати на граничен пункт Кулата, съобщиха от Министерството на земеделието и храние. В партидите, които идват от Гърция е открит доматен миниращ молец. Два камиона доброволно са се върнали в Гърция и не са влезли в страната. Останалите 10 товарни автомобила са разтоварили продукцията. Стоката е проверена и пресортирана от служителите на растителна защита. Заразените домати са унищожени чрез третиране и заравяне в почвата.
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е изпратил писмо до гръцкия си колега Катерина Бацели, министър на развитие на селските райони и храните, за да я запознае със случая. „В момента на всички наши гранични пунктове с Република Гърция съм разпоредил сформирането на работни екипи, които да предприемат необходимите мерки за предотвратяване разпространението на заразата. Въпреки това от гръцка страна през ГКПП Кулата продължават да пристигат партиди със заразени домати, което усложнява ситуацията в значителна степен”, пише министър Найденов до г-жа Бацели. Той се обръща с молба към нея за съдействие по този спешен въпрос, който касае и двете ни страни с оглед своевременното ограничаване на заразата.
„Бих искал да Ви уверя, че структурите на българското Министерство на земеделието и храните са в готовност да окажат пълно съдействие на своите гръцки колеги”, казва в писмото министър Найденов. Националната служба за растителна защита започва ще продължи да извършва проверки по граничните райони още 1 месец. В акцията ще бъдат включени и граничните пунктове на Капитан Петко Войвода и Илинден (при Гоце Делчев).
Доматеният миниращ молец унищожава не само готовата продукция, но е много опасен за посевите и по-специално за оранжерийното производство. Неговото разпространение на територията на нашата страна ще се отрази изключително негативно на българските производители и може да доведе до сериозни икономически последици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във