Банкеръ Daily

Новини

Национална стачка срещу увеличението на пенсионната възраст организират синдикатите

Ще има стачка срещу увеличаването на пенсионната възраст и отменянето на класа bdquo;прослужено времеrdquo;, като започва допитване до всички дружества и компании за включването им в общо национални протестни действия. Това обявиха лидерът на КНСБ Пламен Димитров и Димитър Манолов от КТ ldquo;Подкрепаrdquo; в сутрешния блок ня БТВ.


Според тях протестът на 30 ноември няма за цел да бута правителството, а да покаже на управляващите, че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година.


bdquo;Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджетаrdquo;, категоричен бе Пламен Димитров.


Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според който правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в осигурителната система.


bdquo;Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации ndash; сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е с 2 пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен планrdquo;, заяви Григор Димитров.


Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1 млрд. и 100 млн. лева.


bdquo;Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на систематаrdquo;, допълни Пламен Димитров.


Синдикалитистите коментираха и ситуацията в БДЖ.bdquo;Можехме да ускорим стачката в БДЖ преди изборите, но не го направихме, за да не ни обвинят в спекулацииrdquo;, каза Димитър Манолов.


Той допълни още, че не синдикатите, а управителите на БДЖ ще са виновни за евентуалното затъване на дружеството след стачката, която започва на 24 ноември.


Пламен Димитров от своя страна обяви, че във вторник в КНСБ ще се проведе среща с десетки кметове за това как спрените влакове ще се отразят на хората в населените места.


Не става въпрос за спрените по време на стачните действия влакове, а за тези, които ръководството на БДЖ по принцип орязваrdquo;, каза Димитров.


Синдикатите бяха категорични, че оставка на социалния министър няма да реши проблемите. Затова пък е нужна оставката на финансовия министър Симеон Дянков, настояха гостите в студиото на ldquo;Тази сутринrdquo;.

Facebook logo
Бъдете с нас и във