Банкеръ Daily

Новини

Национална схема за зелени инвестиции ще гарантира участието на страната ни в международната търговия с емисии парникови газове

Национална схема за зелени инвестиции ще гарантира участието на страната ни в международната търговия с емисии парникови газове. Това приеха депутатите на първо четене на промени в Закона за опазване на околната среда, с които у нас ще се регламентира прилагането на Протокола на Киото. Законопроектът на Министерския съвет беше одобрен единодушно от парламента. В него се предвижда, че средствата от продажбата на предписаните емисионни единици ще бъдат изразходвани за намаляване на емисиите на парникови газове. Трима министри ще водят преговорите с купувачите и ще подписват договора след одобрение на параметрите му от Министерския съвет - министърът на финансите, на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма.
Средствата по националната схема ще се управляват отделно от държавния бюджет, като влизат в извънбюджетна сметка, управлявана от Министерството на финансите. Националният доверителен екофонд ще урежда прилагането на схемата за зелени инвестиции. Той няма да оперира директно със средствата от търговията, а ще одобрява екологичните дейности, които ще се финансират. В пленарната зала министърът на околната среда и водите Нона Караджова изтъкна значението на законопроекта за страната ни, тъй като той регламентира участието й в борбата срещу климатичните изменения и ползата от Протокола на Киото за постъпления в страната ни от търговията с емисиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във