Банкеръ Daily

Новини

Националистите загубиха изборите в Каталония

Каталонският премиер Артур Мас призна, че резултатът на партията му е далеч от абсолютното мнозинство в регионалния парламент, съобщават световните агенции.


Заедно с това коалицията Конвергенция и съюз намали депутатите си от 62 в досегашния на 50 в новия парламент с общо 135 места. Очевидно не постигнахме това изключително мнозинство и резултатите ни са по-ниски, отколкото преди две години, каза Артур Мас, който се появи с мрачно изражение пред свои привърженици пред хотел Мажестик в Барселона.


Предстои период на размисъл за каталонската политика през следващите дни, обобщи резултатите Мас и прикани към размисъл и другите партии. Той добави, че Конвергенция и съюз няма да може да води сама процеса към самоопределение.


Артур Мас свика изборите с надеждата да получи абсолютно мнозинство в регионалния парламент и да изпълни проекта за референдум за независимост на Каталония от Испания.


Каталония (също Каталуня или Каталуния) е една от 17-те автономни области в Испания. Територията й съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Каталония. Официалните езици са три: кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.


Автономната област Каталония заема площ от 32 114 кв. км и има население 7 354 441 души (2008 г.). От тях около 12.2% са имигранти от други страни. Областта граничи с регионите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север. Каталония се състои от четири провинции Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.


Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във